» Camino de Santiago

Wat is dit?

Foto


In 2012 heb ik iets gedaan wat ik nooit meer had verwacht. Mijn energieniveau was in 2012 een periode hoger dan wat ik de laatste 14 jaar gewend was. Mijn behandelaar zei: Ga je nog naar China dit jaar? Ik: Ik denk 't wel, maar het voelt niet goed. Hij: Waarom ga je de camino niet lopen?

Dat was een eye-opener voor me. Het is al een oeroude wens van me. Toen ik er 25 jaar geleden van hoorde was er meteen iets van DAT WIL IK. Na mijn borstkanker en de vermoeidheid die erop volgde was deze diepe oerwens naar het hokje ONMOGELIJK verschoven. Sinds twee jaar had ik mezelf echter een doel gesteld zonder aan de camino te denken: IEDERE DAG WANDELEN. Eerst liep ik 3 km, toen 4, toen 6, toen 10 en later wel eens meer dan 20 km. Af en toe had ik onderweg zo weinig energie dat ik dacht dat de wind me om zou blazen, maar ik ben steeds glimlachend verder gegaan. Met het resultaat DE CAMINO naar Santiago lopen vanaf Dax in Frankrijk tot Finisterre en MuxŪa (alles bij elkaar meer dan 1000 km) ben ik zeer tevreden.

Ik zei tegen mezelf: Je gaat en je wilt natuurlijk het einde van de wereld bereiken (Finisterre betekend Finis terra), maar al doe je maar een deel van de pelgrimsroute dan is het al fantastisch. Wees al blij dat je plan durft te maken!

En zo ging ik voorbereiden. Eerst naar het Genootschap van St. Jacob in Utrecht en daar kreeg ik alle informatie die ik nodig had, want je hoeft echt het wiel niet uit te vinden. Er zijn veel herbergen onderweg en er was altijd een slaapplaats voor me. Het kost ook niet heel veel, want veel wordt onderweg door vrijwilligers gedaan. Dit zijn ongelofelijk lieve mensen die vaak al diverse wegen naar Santiago gelopen hebben en nu zelf een ticket kopen en hun vrije tijd opofferen om twee weken of langer de pelgrims te helpen in de herbergen. Als je liefdevolle mensen wilt ontmoeten, dan zou ik zeggen: loop de camino. Wil je je hart openen? Loop de camino.

Bij Kompas, een grote outdoorwinkel in Heerhugowaard kreeg ik nog meer goede informatie over de spullen die ik heb beste mee kon nemen. En op 19 augustus nam ik de trein naar Dax, Zuid-Frankrijk. Ik had in Utrecht de raad gekregen om in St. Palais 30 km voor St. Jean Pied-de-Port (het bekende begin van de route) te beginnen om in te lopen voor de PyreneeŽn. Ik nam de trein naar Dax om daar te overnachten en de bus te nemen naar St. Palais. Maar Dax ligt ook op een van de pelgrimsroutes naar Santiago, dus vroeg ik 's morgens in de herberg of ze informatie hadden over dit deel van de route. Met wat kopieŽn ging op weg. Daar liep ik helemaal alleen, slechts ťťn Franse  pelgrim gezien zonder bagage. Maar ik was goed ingelopen na 5 dagen en 100 km in de benen toen ik in L' Esprit du Chemin in St. Jean veel mensen ontmoette die deze bijzondere pelgrimstocht wilden lopen. Mensen van over de hele wereld komen daar tesamen: AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika. BraziliŽ, AziŽ, Canada, USA en alle delen van Europa. The world united met maar ťťn doel: naar Santiago.

Je hoeft geen Christen te zijn. Je kunt de camino gewoon als wandelroute gebruiken, maar je mist wel iets als je niet de oude heiligdommen bezoekt. Ze zijn gebouwd op bijzondere plaatsen van de aarde, dat werd in vroeger tijden heel goed uitgezocht. In ieder heiligdom is weer een andere energie. Het is ook Santiago de Compostela, de weg van de sterren. Je loopt op krachtlijnen van de aarde. Je wordt als het ware opgeladen terwijl je loopt. Je hoofd wordt leeg en kan opnieuw worden gevuld met nieuwe heldere ideeŽn. Je leven verandert hierna, daar kun je zeker van zijn.

Bijna iedere Nederlander heeft voorouders die Christen waren. Het zit in onze genen, in ons bloed. Mijn ouders stopten met "naar de kerk gaan" toen ik 7 jaar was, dus je kunt mij geen kerkganger noemen, maar ik werd soms diep geraakt als de pelgrims gezegend werden in de kerk; het voelde oeroud en echt. We worden overspoeld in de media met de superfoute dingen die gebeurd zijn en gebeuren in de Katholieke kerk, maar hier voel je ook de andere zijde van mensheid, de ongelofelijke goedheid en liefde van de mens voor de andere mens. Wat een prachtige ervaring. Mijn favorieten waren Santo Domingo de las Calzadas en de kerk in O Cebreiro. Kippenvel.

 
[ terug... ]Omhoog


Contact

  • Op dit moment geef ik geen les. Mocht je me toch dringend willen bereiken: jolmul@kpnmail.nl

Jolanda Mul

  • Dat de tai chi - qi gong werkt heeft Jolanda zelf ervaren. Nadat zij is behandeld voor borstkanker, kreeg ze te kampen met extreme vermoeidheid, die maar niet over leek te gaan. Dat hield in dat ze met haar werk moest stoppen en haar drukke sociale leven (roeien, fitnessen, gezelligheid met vrienden, zingen, fietsen) tot een minimum moest beperken. Ze raakte in een sociaal isolement: "ik heb vandaag alleen met de katten gesproken", was na een uur al doodmoe en wilde dan het liefst alleen maar liggen. Door regelmatig de oefeningen te doen, voelde Jolanda zich ontspannen en ze kreeg meer energie. Iedere keer een klein stapje vooruit. En nu geniet ze met volle teugen als ze dat, wat ze heeft geleerd, kan doorgeven aan anderen.

Leraren

  • Jolanda heeft les gehad van: Tai Chi Tao : Jan Kraak, Lous Scheen. Tai chi chuan: Taung Djie Han, Adrie Schulte, He Shaojun, QingYangGong, Chengdu. Healing Tao: Reinoud Eleveld (nu in het 7 jaar programma van hem), IJsbrand Pool, Inge Maassen , Birgit Haberkamp, Denise Goedbloed en Ka Wah Choy. Qi Gong, Nei Dan Gong, Dream practice: Zhang Jian Ming in Kunming. 2008: Hu Xuezhi in Wudang. 2009 en 2010: He Shaojun in Chengdu en 2011 Ka Wah Choy, Amsterdam; Michael Winn, jaarlijks: Juan Li; en vanaf 2015 weer Reinoud Eleveld, Taotraining.nl.

Copyright 2002-2019